Як працює атомна електростанція
22 Березня , 2017
Глава Amazon випробував гігантського людиноподібного робота Method-2
22 Березня , 2017

Компанія OceanGate створить повний 3D-скан затонулого «Титаніка»

Компанія OceanGate з Сіетла оприлюднила свої плани щодо підводної експедиції до місця, де спочиває легендарний трансатлантичний пароплав «Титанік». З 1912 року до затонулого лайнера спускались менше 200 людей, а остання експедиція була зроблена в 2005 році. Але OceanGate хоче не просто помилуватись рештками колись гігантського лайнера, але ще й створити максимально докладний 3D-скан пароплава, щоб задокументувати його стан для історії. Такого ще не робив ніхто.

Експедиція запланована на весну 2018 року, і в її ході буде використано інноваційні підводні апарати Cyclops 2, а також передові технології сканування. Можна сказати, що це найбільш цікавий проект, пов’язаний з «Титаніком» з 1995 року, коли режисер-підводник Джеймс Кемерон спустився на дно океану, щоб особисто оглянути залишки лайнера і використовувати ці дані для зйомки свого майбутнього оскароносного блокбастера.

«Документування історії дуже важливе саме по собі. З іншого ж боку, нам хочеться зрозуміти, наприклад, як змінюється стан металу, який сто років провів на великій глибині, і як ці умови впливають на інші матеріали. Ми хочемо оцінити вплив течій, бактерій, природи і багатьох інших факторів на затонуле судно», — заявив засновник компанії OceanGate Стоктон Раш.

Зробити 3D-знімки об’єктів під водою, з високою роздільною здатністю, досить складно, і тому є безліч причин. У проекті візьмуть участь фахівці лабораторії AIVL (Advanced Imaging and Visualization Laboratory) при Океанографічному інституті міста Фальмут, штат Массачусетс. Весь проект має зайняти близько семи тижнів, якщо вірити заявам організаторів. Підводні апарати Cyclops 2 будуть забезпечені лазерними сканерами, сонарами і іншими засобами для зйомок в умовах обмеженої видимості. Всередину апарату поміщається команда з п’яти чоловік, що включає пілота, керівника місії, а також трьох експертів, серед яких будуть морські біологи, археологи та інші фахівці.

Крім експертів, до «Титаніка» зможуть спуститись і просто бажаючі доторкнутись до легенди. Компанія OceanGate відкрито продає квитки на екскурсію до місця, де покоїться затонулий пароплав. Такий квиток обійдеться бажаючим в 105 129 доларів. Всього, на першу експедицію було передбачено 54 місця для туристів. Правда всі квитки з першої партії вже розлетілись як гарячі пиріжки, і принесли компанії понад 5 мільйонів доларів. Виручені гроші покривають частину витрат на дослідження лайнера.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: