Розроблена нова технологія самоліквідації, призначена захистити інформацію, що зберігається в електронних пристроях
16 Лютого , 2017
Tesla оплатить ремонт Model S, власник якого врятував життя непритомного водія VW Passat на німецькому автобані
17 Лютого , 2017

Робота для роботів

Штучний інтелект обігрує людину у все більш і більш складні ігри, аналізує космічні знімки, діагностує рак і чого ще тільки не робить. Якщо роботи такі розумні, то чи не відберуть вони у нас роботу?

Машини давно тіснять людей з робочих місць: переписувачі книг вимерли з винаходом друкарського верстата, у XX столітті розцвіла і зникла професія телефоністки. Конфлікт на цьому грунті також тягнеться не перше сторіччя: на початку XIX століття бунтівливі робітники в Англії, луддити, знищували верстати на фабриках, протестуючи проти заміни ручної праці механічним.

Вимираючі професії

У 2016 році безпілотна вантажівка компанії Otto доставила свій перший вантаж. Поки машина їхала по швидкісному шосе, нею керувала лише автоматика, живий водій включався в процес лише в місті, де вести машину було складніше.

«Експерименти з безпілотними машинами проходять по всьому світу. І вони можуть знищити професії далекобійника, водія громадського транспорту, регулювальника трафіку», — вважає Іван Бегтін, директор АНО «Інформаційна культура».


Перша доставка вантажу безпілотним автомобілем

 

Інший приклад заміни людини роботом — журналістика. «Яндекс» зробив сервіс для ЗМІ, який надає медіа готову стрічку новин, написаних без участі людини. Алгоритми аналізують дані про пробки і погоду і видають замітки, написані цілком людською мовою. Схожі сервіси використовують і англомовні медіа.

«Ця робота добре піддається автоматизації. Береться інфопривід, якийсь текст, стисло викладає суть справи, або якісь цифри, і на основі цього робот пише статтю. Ми впритул підійшли до того, щоб для всіх більш-менш простих мов з’явилися програми автоматичного написання текстів. Крім того, одним графіком можна замінити тисячу слів, а його теж можна малювати автоматично. У результаті рядові журналісти, не топ-рівня, звичайно, втратять роботу», — пояснив експерт.

Це не означає, що такі професії зникнуть начисто — частина з них виживе, але людей в них залишиться набагато менше і тільки високої кваліфікації — тих, хто розбирається у всіх нюансах.

«Професії, які залишаться назавжди, — це робота людини людиною. Масажиста, перукаря, офіціанта можна замінити роботами, але не замінюють, тому що з ними можна спілкуватися. З цієї ж причини не прижилися роботизовані кафе, хоча нічого складного в них немає. Вихователь дитячого садка точно не буде роботом», — упевнений Бегтін.


Ресторан без офіціантів у Нюрнберзі

 

Розвилки прогнозів

На питання, до чого це все призведе, існують різні точки зору. Песимістичний Стівен Хокінг вважає, що все більша заміна людської праці машинним зробить багатих людей ще багатшими, а бідних — ще біднішими, оскільки власники корпорацій зможуть отримувати прибуток і майже не витрачати її на зарплати.

Ілон Маск з властивим йому оптимізмом стверджує, що нічого страшного в результаті автоматизації рутинної праці не відбудеться. У людей з’явиться більше часу для творчих занять, а жити вони будуть на базовий дохід — гроші, які уряд буде виплачувати всім громадянам, незалежно від того, працюють вони чи ні, підтримуючи таким чином споживання і розвиток економіки. Нідерланди і Фінляндія вже експериментують з цією ідеєю.

«Насправді, фантазуючи про те, що буде, ми до кінця не знаємо, які професії зникнуть через розвиток штучного інтелекту. Всі прогнози — вони не зовсім достовірні. Можливо, через 5-10 років з’являться промислові роботи, які спричинять масові скорочення на заводах. А можливо, зміниться структура споживання. Сучасні 3D-принтери дозволяють друкувати безліч побутових предметів — можливо, замість того щоб купувати предмети побуту, ми будемо виробляти їх вдома і промислові виробники такої продукції зникнуть. Всі ці розвилки передбачити неможливо. Наше суспільство стрімко змінюється через новий технологічний порядок. Хтось до цього готовий, хтось ні. Питання соціальної політики держави — як адаптувати тих, хто виявиться не готовий», — сказав експерт.


Навіть у Китаї, де робоча сила вважається дуже дешевою, роботи вже замінюють людей на виробництві

 

Оскільки рутинного праці для людей ставатиме все менше, будуть затребувані в основному висококваліфіковані і талановиті фахівці. Всім, хто боїться залишитися на узбіччі дороги життя, по якій бадьоро марширують роботи, доведеться вчитися.

Зникне ваша професія чи ні, як показують демографічні дослідження, рівень освіти людини значною мірою визначає, як довго він проживе і якою буде якість життя.

 

Джерело

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: